Hore

Aké veľké finančné sebavedomie máš?

Existuje jedno pravidlo, tzv. „železné pravidlo miezd”, ktoré je v platnosti už stovky rokov a platí dodnes. Znie nasledovne:

Ľudia majú v práci vyplácané také mzdy, aby mali peniaze akurát na jedlo, posteľ a na úhradu základných účtov. Nič viac. Lebo vtedy jednoducho nemôžu dať výpoveď a musia ďalej pracovať.

Samozrejme, existujú aj vyborné platené zamestnania. V nich sa potom naopak častokrát uplatňuje princíp tzv. „zlatej klietky”, kedy sa cez pracovné benefity pracuje so strachom zo straty. „Hádam nebudeš hľadať zmenu po toľkých rokoch.. Čo tá pozícia, ktorú si si vybudoval? K tomu to firemné auto, asistentka, bonusy či potlesk podriadených. O to hádam nechceš prísť.”

Všetko to však môže byť iba ilúzia. Za 14 rokov som len v rámci finančného biznisu služobne prežil desiatky vrcholových riaditeľov v okolitých korporátoch. Koniec človeka zo senior-level manažmentu z „pondelka na utorok” po 15-tich či 20-tich odpracovaných rokoch som videl neraz. Pekne tieto príbehy ilustruje známa rečnícka otázka: Koľko času by trvalo nahradiť tragicky zosnulého generálneho riaditeľa akejkoľvek banky, poisťovne či inej veľkej nadnárodnej firmy u nás?

Môj tip? Zo slušnosti asi mesiac. Prakticky by sa to s prehľadom stihlo aj za týždeň. Korporátna karavána ide vždy ďalej.

OK, vráťme sa ale naspäť k téme. Keď si dole, platia ti iba toľko, aby si do práce prišiel aj zajtra. A keď si vyššie, nechceš prísť o svoje výhody a postavenie.

Ako z toho kolotoča teda von?

To samozrejme vôbec nemusí byť potrebné. Verím, že existujú ľudia, ktorí si svoju prácu užívajú, majú około seba skvelý kolektív a napredujú vo svojom obore. Štatisticky to ale dnes je stále menšina populácie.

Základný rozdiel je v tom, či pracovať musíš alebo chceš.

Schválne, koľko ľudí v tvojom okolí dnes pracuje, lebo chce? A ako si na tom ty? Áno, rozumiem, že kolega prišiel na teambuilding. Aj na poradách v pondelky je stále aktívny. Aj na maily odpisuje rýchlo.Ostal by však s vami v tíme aj keby ste mu už oddnes neposlali žiadnu výplatu? Je mu s vami teda naozaj tak dobre? Alebo to jednoducho s vami „musí" vydržať? To je totiž veľký rozdiel.

Osobne verím tomu, že strednodobým cieľom každého pracujúceho človeka by mal byť postup z módu „musím" do módu „chcem". S cieľom získať slobodu výberu, kedy tvrdo pracuješ a venuješ svoj čas projektom, ktoré si si dobrovoľne sám vybrál. Zodpovedne a s nasadením, odolný voči všetkým tým (de)motivačným praktikám nadriadených.

Lebo v takom prípade sa bavíme o tom, že ti práca dáva nielen peniaze, ale aj zmysel. Vtedy do práce vstávaš síce nie vždy nadšený na 100%, ale už určite nie otrávený na 70%. Vtedy si vytváraš svoje vlastné pracovné prostredie. Začínaš kontrolovať komu budeš venovať svoj pracovný čas a energiu.

Dobre Boris, znie to super. Ako sa ale do tohto stavu prepracovať?

Ako na to? Budeš si potrebovať vybudovať svoje finančné sebavedomie. Čo to znamená v praxi? Neuveríš, ale znamená to, že budeš potrebovať zarobiť peniaze.

„Keď si dole, platia ti iba toľko, aby si do práce prišiel aj zajtra. A keď si vyššie, nechceš prísť o svoje výhody a postavenie."

Samozrejme, ak máš pocit, že peniaze v živote nie sú dôležité alebo sa nebodaj téme peňazí úplne vyhýbaš lebo ich vnímaš ako určitú formu „zla", ďalej ani nečítaj a radšej skús zistiť, prečo máš tento pocit (Malá nápoveda: Aký postoj k peniazom/bohatým ľuďom mali v detstve tvoji rodičia? Počúval si doma neustále, že každý bohatý človek je chuligán a zlodej? Zbohatnúť poctivo bolo u vás doma považované za nemožné? Pravdou totiž zostáva, že veľkú časť svojich postojov máme formovaných z detstva. Popremýšľaj nad tým, či náhodou predsa len nie si celý tata alebo celá mama).

Pre všetkých ostatných, ktorí sa peňazí neboja, pokračujeme ďalej. Tvoje finančné sebavedomie je priamo úmerné úrovni finančnej nezávislosti, ktorú máš.

Ako je táto nezávislosť definovaná?

Jedna z definícií opisuje finančnú nezávislosť ako dosiahnutie stavu, kedy sa práca stáva dobrovoľnou (work becomes optional). Vysvetleniu som sa venoval v úvode tohto blogu. V skratke, keď už pracovať nemusíš, ale chceš.

Ďalšiu definíciu finančnej nezávislosti opisuje aj samotná Wikipédia:

„Ide o stav dostatočného osobného bohatstva bez potreby musieť aktívne pracovať na zabezpečenie svojich základných životných potrieb.”

Rozmenené na drobné:

  • Poďme pekne postupne: „Dostatočné osobné bohatstvo“. Ako vieme, či ho máme? Úplne prvým krokom je teda stanovenie si, koľko bohatstva potrebuješ. Inak povedané, koľko peňazí ti mesačne treba na spokojný život. Začínaš od konca. Pričom odpoveď „čím viac, tým lepšie“ nie je správna. Minimálne pre tvoje dlhodobé mentálne zdravie. Odpoveďou je konkrétne čislo. Potrebuješ čo najpresnejší odhad, ideálne napísaný na papieri.
  • Dostatočné osobné bohatstvo“ však môže znieť celkom neprakticky. Lepšim pomenovaním je snaha dosiahnuť „dostatočný cash-flow“, čiže zabezpečiť si dostatočný peňažný tok/príjem bez potreby aktívnej práce.
  • Bez potreby musieť aktívne pracovať“ táto definícia vyžaduje, aby tvoje investície (tvoj majetok) generovali dostatočný príjem na pokrytie základných výdavkov po celý zvyšok tvojho života.

Tak čo, poznáš svoje čísla? Ako sa k nim vôbec dostať?

Ako som už načrtol vyššie, základným predpokladom je stanovenie si konkrétneho cieľa a následné proaktívne meranie svojho progresu. Keďže ako platí všade: To, čo nemeriaš, nevieš riadiť. Základný vzorec smerom k zmeraniu svojej aktuálnej úrovne finančnej nezávislosti nájdeš v mojom predchádzajúcom blogu tu. Pomôže ti vydať sa správnym smerom.

Ak ešte nesleduješ úroveň svojho finančného sebavedomia a máš o to záujem, rád ti pomôžem zorientovať sa. Napíš mi email s konkrétnymi otázkami alebo si so mnou bookni osobný call tu.

Nie nadarmo sa hovorí, že čím úspešnejší človek, tým v dlhodobejšom horizonte premýšľa. Iba ty sám však vieš, koľko peňazí potrebuješ na kvalitný život a aké sú tvoje možnosti.

Nateraz to tu ukončíme.

Ako vždy sa teším sa na vaše komentáre a reakcie.


P.S. Aktuálne cestujem cez juhovýchodné pobrežie USA, kde sa snažím dokončiť pripravovanú knihu. Venovať sa v nej budem aj téme finančného sebavedomia. Predbežne na ňu vieš stále získať zľavu 10% keď na mojom webe zanecháš svoj kontakt. Zľavový kód ti príde mailom, keď bude kniha vonku.


Rovnako tak si v prípade záujmu stiahni aj môj krátky e-book Finančné Desatoro. Pomôže ti aspoň v skratke lepšie sa zorientovať vo svojej vlastnej peňaženke.



Boris