Hore

Jednoduché a lacné investovanie pre všetkých: rozhovor so zakladateľom Birdwingo

Veľmi rád občas dávam priestor novým zaujímavým projektom, ktoré majú potenciál posunúť náš trh o niečo viac na západ. Aj preto sa teším, že v dnešnom rozhovore môžem priniesť myšlienky Andreja Hana, ktorý spolu so svojim bratom Adamom úspešne spustili revolučnu investičnú platformu Birdwingo.

Medzi investormi ich startupu sú už dnes významné mená ako americký fond Bienville Capital, zakladatelia Slida či Exponey ako aj mnohí ďalší. S Andrejom som sa rozprával jednak o ich príbehu a cieľoch, ako aj o praktickych príkladoch, vďaka ktorým sa chcú v medzinárodnej konkurencii presadiť a uspieť.


Ako vznikla samotná myšlienka platformy Birdwingo a v čom je jej pridaná hodnota pre svojich klientov?

Birdwingo vzniklo na základe inšpirácie, ktorú sme spoločne s mojim bratom navnímali počas nášho pôsobenia v zahraničí. Brat pôsobil v Spojených śtátoch, ja som žil v Londýne a neskôr aj v Nemecku, pričom sme si v týchto krajinách všimli najmä to, ako tam funguje investovanie pre široké masy. Len pre zaujímavosť, v USA dnes investuje viac ako 62% dospelej populácie. V Európe sme na úrovni 15-25%. A pri rozhovoroch sme postupne zistili, že mnoho ľudí v strednej Európe investuje buď cez veľmi pochybné služby alebo za extrémne vysoké poplatky. A to nám prišlo šialené. Ako si niekto môže v regióne vypýtať správcovský poplatok vo výške 1% za investovanie do pasívnych ETF fondov?

Pre ilustráciu, ak si vezmeme index S&P 500, ktorý nám bude dlhodobo zarábať 10% ročne, tak poplatok 1% z majetku bude na horizonte 30 rokoch znamenať stratu približne 24% zarobených výnosov. A toto je podľa nás už značná strata, ktorú si ľudia neuvedomujú. A práve na tom je postavená naša propozícia. Priniesť na trh jednoduchú, transparentnú a lacnejšiu službu ako je dnešný štandard.


Ako vnímate priestor na trhu a prípadnú konkurenciu v rámci stredoeurópkeho regiónu?

Čo sa týka nášho regiónu, je tu mnoho platforiem, ktoré poskytujú nejaké formy investovania, ale drvivá väčšina z nich nie je veľmi transparentná. Poplatkovo je to extrémne vysoko so skrytými nákladmi za rôzne spready, výmeny mien, výkonnostné, vstupné či výstupné poplatky. Na druhej strane si už ale ľudia postupne začínajú uvedomovať že platia takéto vysoké poplatky. Výrazne sa teda zväčšuje trh ľudí, ktorí chcú investovať rozumnejšie a nechcú zbytočne strácať peniaze.



Čo by ste poradili mladým investorom, ktorí dnes začínajú investovať svoje prvé úspory?

Najdôležitejšia vec je začať s investovaním čo najskôr. Dôvodom je zložené úročenie, ktoré hrá v prospech mladého človeka. Pekným príkladom je ilustrácia výnosu 10% ročne, ktorá mi dokáže zdvojnásobiť môj počiatočný vklad za menej ako 8 rokov. Čím dlhší horiozont, tým viackrát stihnem násobiť svoj vklad. Druhou radou je príliš nevymýšľať a zjednodušiť svoju investičnú stratégiu, v ideálnom prípade cestou indexových ETF fondov. Veď túto možnosť pre veľkú väčšinu populácie odporúča aj samotný Warren Buffett. Poslednou radou je praktická zodpovednosť práce s peniazmi, napríklad pri navýšení príjmu. S rastom mzdy by mala rásť aj miera úspor.


Neutíchajúcou témou je úroveň finančnej gramotnosti, ktorá u nás dlhodobo patrí k najhorším v regióne. Zaostávajú všetky generácie. Zlepšenie v tomto smere by pomohlo a zároveň aj prilákalo k investovaniu širšiu verejnosť. Uvažujete v rámci vašich aktivít aj o tejto téme?

Určte áno. V rámci našej platformy sme vytvorili vlastnú investičnú akadémiu, vďaka ktorej sa naši klienti môžu vzdelávať veľmi jednouduchou formou, podobnou aplikácií Duolingo. Namiesto cudzích jazykov sa však hravou formou človek postupne učí základy finančnej gramotnosti a investovania.


V investičnom svete je dnes „súboj” medzi aktívnymi a pasívnymi investormi. Aktuálne to vyzerá na prevahu pasívnych riešení, ktoré do globálnych fondov prilievajú viac prostriedkov ako aktívne spravované fondy. Ako tento súboj vnímate vy? A akým smerom strategicky usmerňujete vašich klientov?

Pri našich rozhovoroch s ľudmi z trhu, ako aj pri získavaní spätnej väzby od začínajúcich investorov, sme postupne navnímali, že pasívne investovanie vnímajú ako veľmi nudné. A že síce funguje a dokáže dhodobo prinášať zaujimavé výnosy, napriek tomu v ňom ľuďom chýba adrenalín. Naša komunikácia je teda nasledovná: Odporúčame investovať aspoň 80% majetku pasívnou formou, stabilne, jednoducho a diverzifikovane. A so zbytkom môžeš skúsiť šťastie investovaním do firiem, ktoré sleduješ a ktorým veríš.



Akým spôsobom dokáže Birdwingo svojim klientom vynahradiť osobný prístup investičného profesionála? Napríklad v prípade nečakaných udalostí na trhu, počas ktorých je častokrát potrebné klienta upokojiť a udržať ho v nastavenej investičnej stratégií?

Poviem teraz možno mierne kontroverzný názor. Nemyslím si, že finančné sprostredkovanie na Slovensku funguje dobrým spôsobom. A to jednak z dôvodu nejasného systému odmeňovania - od rôznych dodatočne vyplatených odmien pre sprostredkovateľské siete mimo oficiálnych provízií, až po samotné nastavenie ich incentív. Európska regulácia tiež jasne komunikuje záujem klienta ako prvoradý. Mnohokrát je však klientovi odporúčané riešenie s najvyššou odmenou pre sprostredkovateľa.

Sme teda názoru, že aj rola finančného poradcu ako psychológa je zbytočne nesmierne nákladná. Ja som žil 5 rokov v Londýne. Tam je model poradenstva založený na tom, že si finančný profesionál účtuje hodinovú sadzbu za svoje služby rovnako ako právnik alebo lekár. A tento model nám príde oveľa transparentnejší.

A čo sa týka nášho prístupu, máme počas neočakávanyćh situácií na trhu nastavený mechanizmus pravidelnej komunikácie s klientom s cieľom upokojiť ho a pripomenúť mu dôležitosť dodržania investičného horizontu pri napĺňaní svojich cieľov. V praxi sme takto napríklad komunikovali aj počas minulého týždňa pri korekcii akciových trhov.


Keď sa pozrieme na ekonomické udalosti vo svete za posledné obdobie, zažili sme pandémiu, nepríjemnú infláciu, následné rapídne zvyšovanie úrokových sadzieb, až po nové vojenské konflikty. Ako sa s odstupom času prejavili tieto udalosti v príležitostiach pre investorov?

Ako som už spomenul, našim cieľom je ponúknuť ľuďom nielen platformu, ale vďaka investičnej akadémií ich aj postupne edukovať o základných investičných princípoch. A jedným z nich je potreba dodržania svojho investičného horizontu. Napriek šokom, ktoré sa na trhu pravidelné objavujú. Lebo potenciálny výnos na akciovom trhu je odmenou práve za túto trpezlivosť. Pre zaujímavosť, minulý týždeň sme pri korekcii trhov zaznamenali rekordný počet vkladov. Osveta, ktorú sa snažíme šíriť o tom, že investovanie je beh na dlhú trať, teda asi zatiaľ padá na úrodnú pôdu.

A k aktuálnej situácií - za posledné obdobie sme si zvykli na lacný kapitál. To sa dnes už zmenilo, ceny akcií na túto zmenu zareagovali, no stále je veľmi ťažké predpovedať akým smerom sa trh bude v krátkodobom horizonte bude vyvíjať. Bude zaujímavé sledovať vývoj a tempo znižovania úrokových sadzieb, priebeh amerických prezidentských volieb ako aj vplyv inflácie a rastu ekonomík v EÚ a v USA. Tieto hlavné faktory budú stáť za príležitosťami, ktoré sa na trhoch objavia. Medzi zaujímavé sektory môže v blizkej budúcnosti patriť zbrojársky priemysel ako aj stále trendový segment AI.

Znovu ale zopakujem, že akúkoľvek stratégiu si investor zvolí, odporúčaním je venovať sa jej dlhodobo.


Na záver nám skúste opísať vaše najbližšie plány a ciele, ktoré sú pred vami.

Radi by sme nadviazali na náš pozitívny štart. Veď len od začiatku tohto roku sa nám podarilo 4,5-násobne navýšiť majetok v našej správe. A to všetko organicky. Na marketing aktuálne míňame presne nula eur. Nerobíme ho aktívne. Šírime sa výhradne cez referencie, keďže sme jednoduchší, transparentnejší a lacnejší ako dostupné alternatívy. Aktuálne nám beží slovenská, česká a anglická jazyková mutácia. Spustili sme naše „core“ investičné funkcionality ako aj investičnú akadémiu.

Chceme sa posúvať rýchlo po Európe a spúštať ďalšie trhy, no prioritou pre nás je budovať všade lokálne komunity.


Vďaka za rozhovor.


Ak si to dočítal až sem, pravdepodobne si v článku našiel zaujímavé a hodnotné informácie. A v tom plánujem pokračovať aj naďalej 😊

Viac o Birdwingo nájdeš tu:

Odber môjho obsahu pre získanie budúcich rozhovorov priamo do svojho inboxu zase získaš kliknutím sem.


A to je na dnes všetko.

Nateraz prajem veľa rozumných investičných rozhodnutí.


Boris

FINANCIE KONZERATÍVNE ✅

www.borisjankovsky.sk