Hore

Ako znížiť riziko svojho portfólia?

Dnes o riziku pri investovaní. O niečo technickejšie a exaktnejšie ako inokedy. Ale dá sa to zvládnuť :)

Nie je tajmostvom, že nachádzať sa so svojimi úsporami na akciovom trhu vie byť občas divoké. Veď najmä v posledných rokoch sme si mohli užiť naozaj zaujímavú volatilitu. Či sa nám to však páči alebo nie, akciový trh je stále jedným z najlepších miest na dlhodobé budovanie bohatstva. Aby si ale mohol ťažiť z výhod tohto trhu, netreba sa obávať, že budeš iba "stratenou loďou" v obrovskom a nepredvídateľnom oceáne.

Investovanie je o niečo kontrolovateľnejšie ako sa na prvý pohľad zdá.

Existujú totiž parametre, ktoré vieš mať pod palcom. Takže akciový trh nemusíš vnímať ako paralelný svet úplne mimo tvoj dosah.

Prvým takýmto aspektom, ktorý dokažeš manažovať a ktorý som sa dnes rozhodol predstaviť, je tzv. nesystémové riziko. Keďže toto riziko je možné diverzifikovať. Základný vzorec na úvod vyzerá jasne:


O systémovom a endogénnom riziku niekedy inokedy. Nateraz aspoň v skratke:

  • Do systémového rizika patria faktory ekonomiky, ktoré sú mimo kontroly investorov, akými sú napríklad inflácia, úrokové sadzby či vládne výdavky
  • A pod endogénnym rizikom si v skratke predstav stádovité správanie davu

Asi sa zhodneme, že ani jedno z týchto dvoch rizík veľmi neovplyvníme. Systémové a endogénne riziká ťažko obísť či diverzifikovať. Neostáva nám nič iné, ako počítať s nimi, mentálne možno aj ako s cenou za potenciálny výnos, ktorú je potrebné zaplatiť.

Naopak, nesystémové riziko predstavuje špecifické parametre spoločností, akými môžu byť napríklad podvody pracovníkov, ich štrajky, patentová politika, nová konkurencia na trhu či mnohé ďalšie. A to je už iný príbeh. Ak nesystematickému riziku rozumieš a berieš ho do úvahy pri vytváraní svojho portfólia, môžeš výrazne znížiť jeho dosah.

Ako s ním teda pracovať? Jednoducho. Cez diverzifikáciu. Inak povedané - formou alokácie svojich aktív. Kombináciou rôznych typov aktív vo svojom portfóliu vieš značne znižovať množstvo rizika, ktorému si vystavený. Pre lepšiu ilustráciu si uveďme konkrétny príklad:

Dajme tomu, že investuješ do akcie Berkshire Hathaway (ďalej "Berkshire"). Táto akcia je pekná a stabilná, nie príliš vzrušujúca či volatilná. Jej hodnota pravidelne rastie a si s ňou spokojný. Objavíš však inú spoločnosť - pracovne ju nazveme Uber, ktorej veríš, že začne robiť skvelé veci. Nevieš ale kedy. Akcie Uberu sú teda dnes veľmi volatilné a zaznamenávajú obrovské denné výkyvy. Napriek tomu chceš do Uberu investovať. Obávaš sa však, či to tvoj žalúdok znesie.

Ten, kto nevie, ako presne diverzifikácia funguje, môže predpokladať, že pridanie akcie Uberu do portfólia vždy zvýši jeho riziko. V skutočnosti je však reálny aj presný opak. Pridaním rizikovejšej akcie do portfólia je možné jeho celkové riziko znížiť. Ako? Celá pointa je v tom, ako obe akcie navzájom korelujú.

Čo sa dá vyjadriť aj matematicky.

Rozptyl je mernou jednotkou rizika. Ide v jednoduchosti o druhú odmocninu známejšej štandardnej odchýlky, ktorá sa často používa pri meraní volatility. Nateraz nám stačí si pamätať, že pri vytváraní portfólia sa chceme pokúsiť urobiť jednu z dvoch vecí (najlepšie obe):

  1. znížiť rozptyl portfólia
  2. zvýšiť jeho očakávaný výnos

Inými slovami, chceme zarobiť viac peňazí a zároveň mať menej stresu.

Povedzme teda, že akcia Berkshire má očakávaný výnos 6% a štandardnú odchýlku 5% a akcia Uberu má očakávanú návratnosť 8% a štandardnú odchýlku 12%. A obe akcie majú v portfóliu rovnakú váhu (50% + 50%). Očakávali by sme, že spojením týchto dvoch akcií v portfóliu bude očakávaný výnos a štandardná odchýlka portfólia priemerom ich individuálnych hodnôt. To ale nie je pravda. Pri kombinovaní dvoch akcií je potrebné určiť ich vzájomnú koreláciu. Ak sú obe uvedené akcie navzájom korelované negatívne, môžeme skutočne znížiť celkové riziko nášho portfólia.

Rovnice pre výpočet očakávaného výnosu a rozptylu portfólia dvoch akcií vyzerajú nasledovne:

Očakávaný výnos = (A x B) + (C x D)

A= % portfólia investovaného v akcii Berkshire

B= očakávaný výnos akcie Berkshire

C= % portfólia investovaného v akcii Uber

D= očakávaný výnos akcie Uber

Rozptyl porftólia = (A² x E²) + (C² x F²) + 2x (A x C x ρ x E x F)

E= štandardná odchýlka akcie Berkshire

F= štandardná odchýlka akcie Uber

ρ= korelácia akcie Berkshire s Uberom


V našom príklade je teda výsledok nasledovný:

  • Očakávaná návratnosť: (0,50 x 6)+(0,50 x 8) = 7%.


Očakávaný výnos portfólia je podľa očakávania priemerom očakávaných výnosov jednotlivých akcií. Ak tieto dve akcie budú korelované negatívne (dajme si ρ= - 0,8), rozptyl portfólia bude nasledovný: (0,50² x 5²) + (0,50² x 12²) + 2x (0,50 x 0,50 x -0,8 x 5 x 12) = 18,25

Cez hodnotu rozptylu 18,25 teraz môžeme ľahko vypočítať aj štandardnú odchýlku portfólia:

  • Štandardná odchýlka = √18,25 = 4,27%


V tomto príklade je teda pridanie akcie Uberu do portfólia krok, ktorý zvyšuje jeho očakávaný výnos zo 6% na 7% pričom zároveň aj znižuje jeho riziko zo 6% na 4,27%.


Zhrnutie:

Nateraz už dosť matematiky. Ako sme videli, je to práve korelácia medzi jednotlivými akciami a existujúcim portfóliom, ktorá rozhoduje o tom, ako jednotlivé akcie ovplyvňujú riziko portfólia. Znamená to teraz, že od zajtra si máš začať vyberať jednotlivé akcie, do ktorých budeš investovať iba cez filter korelácie? To určite nie...

Naďalej ostávam fanúšikom pasívneho investovania.

Mojim cieľom dnes bolo pokúsiť sa vysvetliť, že napriek mnohým "nedotknuteľým" premenným akciového trhu vieme určitú časť rizika portfólia celkom efektívne manažovať.


A ako si najlepšie zostaviť portfólio s minimálnym rizikom? Základné princípy sa pokúsim rozobrať v ďalších dieloch môjho newslettera.


V prípade záujmu si so mnou naplánuj call, vďaka ktorému vieš získať.

  • Portfolio check (máš portfólio, s ktorým dosiahneš svoje potreby a ciele?)
  • Dôchodcovský roadmap (si na správnej ceste k zabezpečenému dôchodku?)
  • Prehľad ochrany majetku (sú tvoje aktíva dostatčne chránené pred hlavnými rizikami?)


Ďalšie články na čítanie:


Nateraz prajem veľa rozumných investičných rozhodnutí.


Boris

FINANCIE KONZERATÍVNE ✅