Hore

Oslavujeme 1.narodeniny. Ako sa nám zatiaľ darí?

20.9.2023 som publikoval prvý diel svojho blogu.

Evidovalo ho relativne malé publikum. Zopár známych a cca 150 vtedajších odberateľov. Ale ja som sa tešil. A to najmä preto, že som si po 14 rokoch vo finančnom biznise dokázal vytvoriť platformu, na ktorej môžem zdieľať vlastné praktické skúsenosti a pohľady na svet. Odvtedy prešiel rok a my sme spolu začali rásť 😊

Aktuálny stav?

  • 2.635 odberateľov dnes dostáva môj newsletter mailom (pridať sa k nim môžeš tu).
  • Moja Linkedin sieť, kde tiež šírim svoj obsah, dosiahla 15.400 sledovateľov a nasledovné dosahy:


  • Webová návštevnosť (posledných 60 dní)



Ostatné sociálne siete zatiaľ nevyužívam. Preferujem kombináciu vlastného webu + Linkedin. Aj keď v blízkej dobe asi otestujem video obsah na Youtube so zaujímavými hosťami. Mojou prioritou ale zostáva písaný text. Videá či stories sú určite "in" a efektívne, avšak ja som asi stará škola. Úprimne, mám väčšiu radosť z "gramotného" publika, ktorého pozornosť je viac ako 3-sekundy :)


Radšej menej obsahu, ale o to pozornejšie.


A moje pocity po prvom roku? Veľmi pozitívne! Nikdy by som nepomyslel, že dokážem upútať pozornosť stoviek čitateľov. Priemerná čítanosť blogov počas posledných 12 mesiacov je 1.800-krát. Wow.


Highlighty prvého roka


Najčítanejšie blogy:

  1. Zákaz oslovovať deti "Chlapci a Dievčatá"
  2. Ako dosiahnuť finančnú nezávislosť v roku 2024?
  3. Keď obuvník už doma nechodí bosý
  4. Veď ho pokazíš! 🫣🤡
  5. Ako investujem?


Uplynulý rok priniesol aj rozhovory so zaujímavými hosťami z investičného sveta:

  1. Juraj Karpiš: Socializmus k nám už prichádza aj zo západu
  2. Jednoduché a lacné investovanie pre všetkých: rozhovor so zakladateľom Birdwingo
  3. Martin Babocký: Kľúčové vlastnosti kvalitného investičného poradcu? Byť morálne aj odborne vysoko



Za posledných 12 mesiacov som tiež vytvoril 81 častí tzv. Fast market updatov, pomocou ktorých v skratke postujem aktuálne dáta (alebo pikošky) v ekonomike a v investičnom svete. Príklad takéhoto príspevku si vieš pozrieť tu. Pozerám, že stíham viac ako 1x týždenne. To som ani netušil.

Určite by som nerád zabudol spomenúť aj svoju mini-publikačnú činnosť a síce svoj prvý ebook Finančné Desatoro, v ktorom som dal dokopy 10 prikázaní smerom k zdravým osobným financiám. Ide o jednoduché filozofické rady, ktoré majú inšpirovať, ako premýšľať o svojich peniazoch efektívnejšie. Žiadna akademická učebnica ani komplikovaný jazyk. Iba príklady z praxe. Verím, že sa mi to podarilo. Ak ho ešte nemáš, stiahneš ho zdarma tu:


Rovnako tak plánujem pokračovať aj pri tvorbe sumárov zaujímavých kníh, ktoré sa mi dostanú pod ruku. Čítam pomerne rýchlo a veľa. V knižnici mám už viac ako 500 prečítaných kníh pričom stále pokračujem tempom 2-3 knihy mesačne. A občas sa stane, že ma určitá publikácia natoľko "hitne", že sa rozhodnem spísať jej hlavné myšlienky v bodoch vo forme PDF. Ako napríklad v tomto prípade alebo aj tu.

Koncom minulého roka som verejne sľúbil aj vlastnú knihu, kde zhrniem svoju filozofiu smerom k osobným financiám a investovaniu. Chcem ju napísať pre bežné slovenské domácnosti, keďže práve im dnes veľmi nemá kto pomôcť. Pôjde teda o zhrnutie základných rád k dlhodobému finančnému zdraviu a pokojnému spánku. Hypotéky, drahšie potraviny či dôstojný dôchodok. Nič z toho štát nevyrieši. S peniazmi si musí každý z nás pomôcť sám. Materiály mám už nazbierané aj spísané v hrubom drafte. Určitú dobu ale ešte potrvá dotiahnuť to celé do úspešného konca (vydať). Na knihu vieš ale stále získať zľavu 10%, keď na webe zanecháš svoj kontaktný email. Vtedy zároveň dostaneš aj info mailom medzi prvými, keď pôjde kniha do tlače.

Aj keď žijeme v modernej digitálnej dobe, verím, že písané slovo ostáva stále nesmierne dôležitým nástrojom komunikácie. Písať text totiž znamená dávať svojim myšlienkam formu. V texte nemôžeš habkať či skákať z témy na tému, ako keď rozprávaš. Svoje pocity či myšlienky potrebuješ zorganizovať a upratať tak, aby si ich mohol zrozumiteľne šíriť ďalej.

  • Čomu v živote veríš?
  • Čo chceš v živote dokázať?
  • Prečo sa vôbec o niečo snažíš?
  • Či smerom k financiám - aká je tvoja investičná stratégia?

Skús si na tieto otázky odpovedať písomne. Zober si papier a pero. Podľa mňa budeš celkom prekvapený z toho, čo napíšeš. Dosť pravdepodobne sa o sebe dozvieš niečo nové.

Tento blog nevznikol prioritne ako potenciálny zdroj môjho príjmu. Nenaháňam tu klientov ani obchodných partnerov. Nemusím teda písať nestranne ani apoliticky. Práve naopak. Často sa vyjadrujem aj ku kontroverzným témam. Napriek tomu, že v dnešnej rozpoltenej dobe môžem mnoho čitateľov stratiť. Asi som už ale dosť starý na to, aby som pochopil, že nikdy nebudem sympatický každému.

Tento blog teda píšem najmä ako svoje hobby. A paradoxne, posledné mesiace mi začína tvoriť stabilný príjem. Jeho najväčšiu pridanú hodnotu však stále vnímam sebecky: Mať možnosť slobodne sa venovať témam, ktorým chcem a kedy chcem.

Samozrejme, stále myslím aj na pridanú hodnotu pre čitateľa, rešpektovaním hodnôt prezentovaných v samotnom názve blogu: Financie Konzervatívne. Kde cieľom zostáva spájať dva rozmery:

  • Praktický (Financie) - snaha pomôcť ľuďom k finančnému bohatstvu
  • Filozofický (Konzervatívne) - kedy nie každá zmena automaticky znamená progres


Zhrnutie

Ako tak pozerám, mám za sebou celkom výživný rok. Ale to iba vďaka vám, čitateľom. Keďže ste to práve vy, kto počas prvého roka spravil môj blog viditeľnejším. Dokonca až tak, že som už účastníkom viacerých influencerských rebríčkov. To síce nebolo cieľom, ale poteší. Lebo je to vlastne dôkaz môjho dosahu.


Ja sa už teraz teším sa na to, čo prinesie druhý rok. A aj takto ďakujem každému z vás, že ste toho súčasťou.


Jeseň plánujem stráviť na východnom pobreží USA, kde sa chystám pobehať viaceré investičné konferencie a bližšie spoznať našich slovenských expatov z finančného sveta. Môžeš teda očakávať obsah aj na tieto témy. Sám som zvedavý, čo ma tam čaká.

Písanie ma baví stále rovnako a plánujem v ňom ďalej pokračovať. V dnešnom work-life balance svete je to pre mňa vlastne aj určitá formu meditácie. A ak som počas prvého roka inšpiroval alebo pomohol aspoň jednému čitateľovi, cieľ bol splnený.


Všetko Najlepšie!


Boris

FINANCIE KONZERATÍVNE ✅

www.borisjankovsky.sk